ZÁRBETÉTEK KARBANTARTÁSA
A zárbetétet alapvetően ritkán kell kenni,és semmiképp sem árt, ha az arra alkalmas kenőanyagot használjuk.
A jó minőségű zárbetét könnyedén működik, de ha nehéz bedugni a kulcsot, forgatmi a zárbetétben, akkor a grafitpor csodákat tehet, és jelentősen meghosszabbíthatja annak élettartamát.
Grafitport zárszaküzletekben, ritkábban barkácsboltban vásárolhat, de a lereszelt ceruzabél is tökéletesen megfelel, finom, porszerű állapotban.
A zárba juttatása kissé problémás: ki kell szerelni és függőleges helyzetbe állítani a betétet.
Másik megoldás, ha a kulcsot belemártjuk a grafitporba, majd óvatosan a kulcs nyílásába toljuk és átforgatjuk. Ezt a műveletet kétszer-háromszor ismételve elég por kerül a betétbe a könnyebb működéshez
A pontfúrtkulcsos zárbetéteknél a kulcs lapjára szorjuk a grafitport(vagy a tasakba mártjuk a kulcsot), és ezután a zárbetétbe tolva átforgatjuk a kulcsot. Ezt kétszer-háromszor ismételjük, ha szükséges
Ne feledjék azonban, hogy a kopott, akadozva működtethető betét a grafitportól sem lesz új.
Amivel TILOS kenni a zárbetéteket:
- étolaj
- varrógépolaj, műszerolaj, babaolaj
- disznózsír, libazsír, vagyis semmilyen zsír!
ZÁRAK KARBANTARTÁSA
A zárak tisztítására és egyben kenésére tudjuk ajánlani az üzletünkben kapható univerzális olajozó sprayt.
Az olajoknál hígabb, remekül oldja a zsíros, olajos lerakódásokat, alkalmas arra hogy a zárból az összes szennyeződést kimossa, és egyben keni is annak kopó felületeit.
Bevésőzárakhoz, biztonsági ajtó vasalatainak kenéséhez ajánlhatjouk a fehér zsír hajtógázas flakont, mindenhova bejut, remekül terül, egyszerű minden apró nyílásba bejuttatni a hozzá kapott cső segítségével.
A zsír, természeténél fogva tartósabb kenést eredményez
Érdemes a bármely irányban mozgó zárnyelvekre fújni, könnyebbé teszi a működést.
A fölösleges zsírt, olajat papírtörlővel töröljük le, mert a port magába gyűjtve a ruházatunkat is beszennyezheti, azonkívül csúf látvány.
A ZSANÉROKRA IS FORDÍTSUNK FIGYELMET !
A zsanérokat hosszú távon a zsírozás tartja életben.